Oorzaken van levercirrose
Cirrose kan veroorzaakt worden door ontsteking, vergiftiging of langdurig, overmatig alcoholgebruik. Door een lichamelijk onderzoek maar ook door eenvoudige testen kan je huisarts vaak de oorzaak achterhalen en zo ook kunnen achterhalen of je een ernstige ziekte hebt.
Symptomen van een levercirrose
Eén van de meest bekende symptomen bij een niet goed werkende lever is geelzucht. Dit veroorzaakt een kleurverandering van de huid de ogen, ontlasting en urine op. Wanneer er iets mis is met de lever, kan hij vaak zichzelf herstellen. Maar als de ziekte of verwonding te ernstig is, lukt dat niet meer. Omdat de lever zo belangrijk is, heeft dat grote gevolgen voor de gehele stofwisseling van ons lichaam. Als de lever zichzelf niet kan herstellen, treedt in het laatste stadium van veel leverziekten cirrose op. Bij levercirrose wordt afstervend leverweefsel vervangen door vezelig weefsel, dat littekens (fibrose) vormt. De lever kan niet meer normaal functioneren en de nog overgebleven gezonde rode bloedcellen krijgen geen bloed meer aangeleverd.
Levercirrose levert veel klachten op. Je verliest je eetlust, je bent vaak misselijk en moet braken. Je gewicht en spiermassa nemen af. Je huid jeukt, je krijgt eenslechte adem en je kunt bloedende spadaders in slokdarm en endeldarm krijgen. Dat laatste komt doordat het bloed een nieuwe weg zoekt om van de lever terug naar het hart te gaan. Het is zelfs mogelijk dat je bloed begint op te hoesten. Het is belangrijk bij vage bovenbuikklachten die lange tijd bestaan en niet vanzelf verdwijnen, naar de huisarts te gaan.
Maak jouw eigen website met JouwWeb